Biblioterapi

Att utforska skrivande och litteratur genom reflektion och samtal i syfte att främja välmående och personlig utveckling.

Biblioterapi är ett omdiskuterat och ibland missuppfattat begrepp. Själva namnet ger inte alla en direkt association till vad det handlar om, men det handlar alltså om läsning eller skrivande, och det finns många förgreningar och metoder. Man kan läsa skönlitteratur och facklitteratur (då oftast så kallade självhjälpsböcker), eller kan man skriva, antingen i ett fritt flöde eller med hjälp av mer eller mindre styrda skrivövningar. Skrivandet kan ske enskilt eller i grupp, med eller utan ledare/terapeut.

I engelskan används ofta begreppet expressive writing när man syftar på skrivande i det terapeutiska fältet. Andra termer som förekommer är poetry therapy, therapeutic writing, journaling (dagboksskrivande), reflective writing och creative writing. På svenska används begreppen terapeutiskt skrivande, reflekterande skrivande, läkande skrivande, expressivt skrivande, eller biblioterapeutiskt skrivande, ibland synonymt och ibland med lite olika betydelser och med referens till olika traditioner.

Det biblioterapeutiska fältet rymmer i dag många erfarenheter och en stor samlad kunskap, och det finns mycket internationell forskning som visar vad som fungerar bättre och sämre. Tyvärr finns det fortfarande inte så mycket svensk forskning om biblioterapi, än mindre med inriktning på skrivande, vilket är förvånande med tanke på hur väl utforskat ämnet är i andra delar av världen.

Historik

Ofta pekas antiken ut som den tid då tankar om litteraturens läkande kraft fick fäste. Det stämmer att man då utvecklade idéer om att litteratur och andra konstformer skulle ha sin plats inom den grekiska medicinen, men i praktiken hade liknande idéer förekommit långt tidigare i olika delar av världen. Biblioterapins genombrott som metod brukar annars ofta dateras till första världskriget. Då upptäckte man att amerikanska traumatiserade soldater på sjukhus blev hjälpta av poesiläsning.

Texterna visade sig kunna bryta igenom skalet och soldaterna kom i kontakt med känslor som varit frusna och avstängda, och metoder utarbetades för att kunna ta vara på detta. Tack vare att bibliotekarier och hjälporganisationer byggde upp biblioteksverksamheten vid amerikanska militärsjukhus kunde biblioterapin snabbt utvecklas och ett mer systematiskt arbete bland dessa soldater börja ta form.

År 1916 skrev prästen och ministern Samuel McChord Crothers en artikel i Atlantic Monthly om litteraturens effekter och myntade då begreppet biblioterapi. Även om det inte var en vetenskaplig artikel utan snarare en skämtsam satir, blev den startskottet för fler artiklar under åren som följde, och år 1930 publicerades en artikel om biblioterapi i den välkända medicinska tidskriften Lancet. Biblioterapin spred sig nu utanför sjukhusbiblioteken och började användas av psykologer, psykiatrer, sjukvårdare, kuratorer, lärare, bibliotekarier med flera. Sverige har legat långt efter t.ex. Finland, England och USA men 2021 grundades Föreningen för biblioterapi i Sverige (The Swedish association for Biblio/Poetry therapy) och biblioterapeutisk verksamhet pågår på många ställen runt om i Sverige.

Skrivande och biblioterapi

Psykiatern Benjamin Rush var en av de första som rekommenderade sina patienter att läsa och skriva som en del av behandlingen på det mentalsjukhus där han arbetade. Han hade upptäckt att patienterna verkade slappna av då de skrev om hur de mådde i stället för att i samtal berätta. Han upptäckte också att han lättare kunde förstå sina patienter då han fick läsa deras anteckningar och menade att det var en dubbelt positiv effekt. Därmed introducerade han alternativa behandlingsmetoder och förändrade mycket av synen på behandling av psykiskt sjuka. I mitten av 1800-talet började sjukhuset ge ut en tidning, The Illuminator, med poesi skriven av patienterna.

Ett stort genombrott för skrivandet som metod för ökat fysiskt och psykiskt välmående kom efter en forskningsstudie som gjordes i början av 1980-talet. James W. Pennebaker, professor i psykologi, gjorde då sin första studie på skrivandets effekter och resultaten förvånade många, inklusive honom själv och hans forskargrupp. Pennebakers första studie innefattade ungefär femtio slumpvis utvalda studenter som godkände att vara med. Hälften av dem fick skriva personligt och känslorelaterat om sitt livs mest traumatiska upplevelser. Den andra hälften fick skriva så kallat neutralt skrivande, t.ex. beskriva sitt studentrum. Resultaten visade att gruppen som skrivit om trauman värderade sin psykiska hälsa högre och sov bättre, men det visade sig också att de sökte läkare för vanliga sjukdomar som halsfluss, förkylningar och liknande ungefär hälften så många gånger som kontrollgruppen under de följande sex månaderna. Man gjorde om studien och inkluderade immunolog som tog prover på deltagarna vid ett flertal tillfällen och kunde påvisa förbättringar i immunsystemet hos gruppen som skrev om sina trauman.

Detta skapade ett stort intresse för vad det var i skrivandet som inte bara påverkade till upplevelse av bättre psykiskt mående utan även den fysiska hälsan, vilka metoder som var användbara och i vilka sammanhang det kan vara verksamt. Detta har resulterat i närmare 40 års forskning av skrivande utfört av forskningsgrupper på många håll i världen. Från början trodde man att den stora effekten låg i att inte hålla tillbaka traumatiska upplevelser och att det läkande låg i att sätta ord på det, om så bara inför sig själv. Det kom att visa sig inte vara den enda förklaringen.

En forskare vid namn Laura King gjorde om en identisk studie med skillnaden att gruppen fick skriva om sina framtidsdrömmar och förhoppningar om hur livet skulle bli. Det visade samma resultat på upplevd hälsa och immunförsvar. Pennebaker kommenterade den stora bredden i det nutida forskningsläget att “det verkar ha mindre betydelse vad man skriver om så länge man skriver om något som betyder mycket för en och som man har starka känslor inför.”

Biblioterapi i praktiken

Skrivandet har möjlighet att fördjupa bilden av oss själva och andra. Det kan hjälpa oss att få fatt i de djupare, mer komplexa berättelserna, reflektera över dem och över våra reaktioner. Vi är vana att se, läsa och höra korta, snabba, ytliga fragment av historier, som far förbi oss utan att vi hinner reagera på dem, ofta inte ens registrera dem. Skrivandet kan bli en motreaktion mot det stressade och ytliga i våra liv. Om vi ger plats åt det kan vi även fördjupa relationen med våra vänner, vår familj, arbetskamrater och släktingar.

Hur kan vi då närma oss det inre, den där berättelsen som vi kanske inte ens vet att vi har inom oss? Och hur hjälper skrivandet och läsningen oss att finna sina ord och sitt språk? Själva grunden, som jag ser det, är att berättelserna redan finns inom varje människa. Min uppgift som biblioterapiledare blir då att ge ingångar till dessa platser, sätta i gång en skrivprocess, skapa utrymme, tid och en trygg plats där deltagarna vågar ge sig hän. Och inte minst, ge tilltro till att alla kan skriva på det här sättet. Sedan kan samtal och fortsättning skilja sig åt eller kan det göras helt för sig själv, utan annat samtal än det som sker inom den som skriver.

I de kurser jag har är det vanligt att deltagarna säger att kursen gett tillfälle till lugn och/eller vila, att ”det känns som efter en meditation ungefär”. Vi släpper ut, lastar av oss, lättar på trycket, och kommer därmed i kontakt med stillheten. Det vi skriver är inte farligt, kroppen tar hand om sig, även om det ibland kan bli både känslosamt och svårt – även om det ibland väcker starka känslor så går de obehagliga känslorna ofta snabbt över och en känsla av lättnad infinner sig. Är man i mycket utmanande perioder i livet eller är psykiskt instabil kan det behövas annan hjälp, biblioterapi kan vara ett hjälpsamt kompletterande verktyg men ersätter inte psykoterapi eller annan vård vid sådana tillfällen.

Finns det andra skäl att skriva än att ha en fördjupad kommunikation med sig själv eller bearbeta svårigheter? Kan man inte skriva bara för att det är roligt och ger avkoppling? Eller för att slippa tänka på sin situation en stund? Jo, absolut, det har visat sig att hur väl man lyckas uppmärksamma saker man är tacksam för står i direkt relation till den allmänna känslan av glädje man upplever i livet. Skrivande på temat tacksamhet har visat sig leda till betydande förbättringar inom områdena lycka, livsglädje och tacksamhet, det är alltså ett bra sätt att förbättra viktiga aspekter av välbefinnande. Detta har ett flertal forskargrupper tagit fasta på och i olika studier undersökt hur skrivandet kan vara ett verktyg. Ett enkelt sätt kan vara att skriva tacksamhetslistor några gånger i veckan, eller skriva flödesskrivande (skriva utan att tänka allt för mycket, bara låta pennan gå) om saker som är positiva i livet. Kanske med inledningsmeningen “Jag är glad över…”

En studie där forskarna valde en metod som gick ut på att skriva tacksamhetsbrev (som inte skickades) ger stöd för uppfattningen att vi människor har förmågan att genom egen insats positivt förändra upplevelsen av våra liv. Studien visade en signifikant ökning av upplevelsen av tacksamhet och glädje redan efter första brevet. Efter det fjärde och sista brevet hade den ökat ytterligare och resultaten höll i sig under en längre tid. Forskarna menar att människor vi verkar bära på en slags ”vilande tacksamhetsreserv” som kom fram genom detta skrivande.

Många upptäcker skrivande i perioder av utmaningar, man känner behov av att skriva ner sina tankar och känslor i dagboksanteckningar, vilket definitivt är en form av egenbiblioterapi.

Biblioterapi i Sverige

Biblioterapin är i ett utvecklingsskede i Sverige. De senaste åren har två kurser i biblioterapi startat, en på Marie Cederschiölds högskola i Stockholm och en på Göteborgs universitet och det finns en förening för biblioterapi i Sverige. Biblioterapeutiska skrivarverksamheter pågår runt om i landet, exempelvis inom flera regioner, på bibliotek, i skolor, studieförbund, fängelser, anhörigföreningar och kyrkor. Det finns också ett flertal privata psykoterapeuter med olika inriktning som erbjuder biblioterapeutiskt skrivande i sin samtalsterapi.

Vad krävs för att kunna hålla biblioterapeutisk skrivar/läsgrupp? Vilken yrkesroll har den som leder biblioterapeutiskt arbete? I Finland finns en treårig utbildning till biblioterapeut, har man enbart gått ett eller två år kallar man sig ofta biblioterapiledare.

I Sverige finns i nuläget ingen utbildning som innehåller både det biblioterapeutiska arbetssättet och en psykoterapeutisk utbildning. De högskolekurser som finns ger verktyg som får läggas till den ordinarie teoretiska och praktiska kompetens man har med sig. När jag gick utbildningen i det biblioterapeutiska arbetssättet på Ersta Sköndal högskola (numera Marie Cederschiölds högskola) var knappt hälften av deltagarna psykologer eller terapeuter och knappt hälften bibliotekarier eller litteraturvetare. Till detta kom någon diakon, någon förskolelärare som jobbade med läsutveckling, och ett par andra kompetenser. Det innebär att sammanhanget man är verksam i och tidigare erfarenhet bestämmer hur man kan arbeta med biblioterapi. Har man ingen psykoterapeutisk utbildning är inte syftet med gruppen traditionell terapi utan då handlar det mer om att samlas omkring allmänmänskliga erfarenheter som kan delas, exempel på sådana teman kan vara utveckling, ensamhet, kärlek, åldrande, livsglädje, föräldraskap, separation, existentiella frågor eller annat som hör livet, med dess olika villkor, till.

Referenser och länkar

Referenser i texten:

Pennebaker, J. W. & Beall, S. K. (1986). Confronting a traumatic event: Toward an understanding of inhibition and disease. Journal of Abnormal Psychology, 95(3), 274–281.

Pennebaker, J. W. & Smyth, J. M. (2016). Opening up by writing it down: how expressive writing improves health and eases emotional pain. (Third edition). New York: The Guilford Press.

King, L. (2001). The Health Benefits of Writing about Life Goals. Personality and Social Psychology Bulletin, 27(7), 798–807.

Toepfer, S. & Walker, K. (2009). Letters of Gratitude: Improving Well-Being through Expressive Writing. Journal of Writing Research, 1(3), 181–198.

Länkar att inspireras av:

Föreningen för biblioterapi i Sverige

National association for poetry therapy

Kurs biblioterapi, Marie Cederschiölds högskola

Kurs biblioterapi, Göteborgs universitet Framförallt inriktat på läsning

Center for journal therapy

Gillie Bolton Dagboksskrivande, terapeutiskt skrivande med mera

Journaling Samlingssida med skrivövningar, artiklar och intervjuer med experter och forskare

Julia Cameron Morning pages, skrivinspiration med mera